De zes voordelen van Voice over LTEMomenteel worden de hoogste snelheden voor mobiel dataverkeer gerealiseerd via het 4G netwerk. Maar telefoongesprekken gaan nog niet via dit supersnelle netwerk. Daar is een oplossing voor in de maak: Voice over LTE (VoLTE). Dit is een techniek waarmee een 4G netwerk geschikt wordt gemaakt voor spraakverkeer, door de standaard mobiele nummers te vertalen naar een IP-nummer. Vanuit VoLTE communiceert de smartphone namelijk volledig over een hoogwaardig IP netwerk.

Het zal nog wel een tijd duren voordat VoLTE landelijk, vanuit meerdere providers, en tegen goede kwaliteit beschikbaar zal zijn. Desalniettemin is dit de toekomst qua mobiele telefonie. In dit artikel zetten we de voordelen die dit netwerk naar verwachting straks biedt op een rij:

1. Goede geluidskwaliteit
Met VoLTE is een bijzonder heldere verbinding tot stand te brengen, vele malen helderder dan we tot nog toe gewend zijn. Dit betekent ook dat mobiel telefoonverkeer naar het buitenland een hogere kwaliteit krijgt.

2. Native beeldbellen
Met VoLTE komen ook functionaliteiten als beeldbellen makkelijker beschikbaar. Nu moet hiervoor eerst een andere app geopend worden, zoals Skype of Facetime. Ook het delen van bestanden tijdens een gesprek wordt allemaal makkelijker met VoLTE.

3. Snel een gesprek opzetten
Met VoLTE kan sneller een verbinding op worden gezet. KPN claimt zelfs dat uit hun tests blijkt dat dit wel 4 keer zo snel gebeurt. Of dit straks echt zo is, valt nog te bezien maar naar verwachting gaat het opzetten van een gesprek met VoLTE sneller dan nu mogelijk is.

4. Beeldbellen kost minder batterij
Omdat VoLTE een minder groot beroep doet op de netwerkinstellingen van de telefoon, kost het de telefoon letterlijk minder energie om videocalls af te handelen. Daarom kan je met VoLTE op een dag langer en meer beeldbellen, zonder daarna het zonder mobiele telefoon te moeten stellen.

5. Betere indoordekking
Met VoLTE zou betere indoordekking mogelijk moeten worden, omdat VoLTE netwerken beter kunnen integreren met Wi-Fi beldiensten, waardoor in gebieden en gebouwen waar de mobiele provider zwak of geen bereik heeft, Voice over Wi-Fi probleemloos het belletje kan overnemen.

6. Makkelijke invulling van vast – mobiel concepten
Een smartphone wordt met VoLTE een soort softphone en kan hierdoor ook allerlei functionaliteiten toevoegen aan mobiele telefoons. Deze techniek vormt de basis voor een makkelijkere invulling van vast – mobiel concepten, waarbij een mobiele telefoon van een werknemer volledig geïntegreerd is in de telefooncentrale van de en de medewerker goed bereikbaar is via het hoofdnummer van de organisatie.

Wij hebben in dit blog een tipje van de sluier opgelicht van wat de toekomst te bieden heeft op het gebied van mobiel bellen. Past VoLTE op termijn qua prijs/kwaliteit verhouding bij de wensen en eisen ten aanzien van de communicatie-omgeving? Wij staan als onafhankelijk adviseur klaar om organisaties te begeleiden bij het maken van keuzes en afsluiten van contracten voor telecommunicatie.

Print

Deel dit artikel

Email

Om spam op deze website tegen te gaan hebben wij een limiet ingesteld aan berichten dat u via ons kunt versturen. Dit limiet heeft u nu bereikt.

Onze excuses voor het ongemak.