Indoor dekking GSM: meten is wetenIn moderne kantoorpanden kan de mobiele dekking nog wel eens tegenvallen. Tijdens het bouwproces is er dan onvoldoende aandacht besteed aan dit cruciale punt. Dit speelt des te meer op locaties waar het gros van de medewerkers alleen nog via hun mobiel bereikbaar is, de ‘mobiel tenzij’ concepten. Hierbij is dan overigens niet alleen de dekking maar ook de capaciteit van groot belang.

Dit kan een lastig punt zijn tijdens de aanbesteding. Wat ‘voldoende dekking en capaciteit’ is, daar verschillen de meningen namelijk over. Waar de ene aanbieder meent zonder extra maatregelen voldoende indoor dekking te garanderen, heeft de andere aanbieder een hogere kwaliteit voor ogen. Een groot verschil in prijsopgave is het gevolg, zonder dat duidelijk is welke indoor dekking en capaciteit precies het eindresultaat zal zijn. En dan ga je appels met peren vergelijken.

Maar meten is weten. Een goede aanpak is daarom om vooraf de indoor dekking door te laten meten. De objectieve meting houdt in dat van het 2-, 3- en 4G netwerk van de providers actief op de Nederlandse markt, de precieze signaalkwaliteit en capaciteit in het gehele pand wordt gemeten. Deze gestructureerde aanpak resulteert in een eenduidig meetrapport.

Dit meetrapport is daarna het ijkpunt tijdens de aanbesteding want een bepaalde capaciteit en dekking wordt daarna eenduidig voorgeschreven. De aanbieders kunnen daardoor een beter toegespitste prijsopgave maken en het resultaat is dat tijdens de aanbesteding weer appels met appels worden vergeleken.

Wilt u meer weten over deze aanpak? Neem gerust contact met ons op.

Print

Deel dit artikel

Email

Om spam op deze website tegen te gaan hebben wij een limiet ingesteld aan berichten dat u via ons kunt versturen. Dit limiet heeft u nu bereikt.

Onze excuses voor het ongemak.